Albino Dobermann / Beyaz Doberman

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

5 Şubat 2011 Cumartesi

Albino Dobermann / Beyaz Doberman


Dobermann ve Albinoluk

En çok okunanlar listemizin gözdelerinden biri Dobermann hakkında yazdığımız ve Albino yani Beyaz Dobermanları incelediğimiz, ilk kez 2007 yılında Dobermannia adlı sitemde yayınladığım bu yazı... 2022 yılında son düzenlemelerle yeniden karşınızda!

İlk Albino Dobermann
1970'lerin ortalarında Rasputin VI adlı erkek dobermannla Dynamo Humm adlı dişinin çiftleşmesinden doğan batında (yavrularda) kendiliğinden bir mutasyon meydana gelmişti. Kasım 1976'da doğan bu beyaz dişi dobermann, ileride AKC'ye "beyaz" olarak kaydedilecek Padula's Quenn Sheba'ydı. Sheba, AKC'ye kaydedilmiş ilk "Albino" Dobermann'dı. Anne ve babası normal renkte bir dişi ve erkekti. Sheba'nın tüylerinde yapılan testlerde ve üreme testlerinde "Tyrosine Pozitif Albino" olduğu ve "Sadece Beyaz" olmadığı kanıtlanmıştır. O yanlışlıkla AKC'ye kaydedilmiş Albino bir Dobermann'dı.


DPCA (Dobermann Pinscher Club of America), bu mavi gözlü; pembe derili, burunlu ve patili Albino Dobermann'ların üretilmemesi konusunda uyarı ve tavsiyelerde bulunmuştur. Böylece bu özellik çoğalmamış ve yaygınlaşmamıştır. Albinoluk, sağlığa zararlı bir genetik mutasyondur ve içerisinde zararlı ve Dobermann'ın karakterine, sağlığına uygun olmayan bir çok özellik taşır.

Bu yazıya muhtemelen nadir bulunan beyaz bir dobermann'a duyduğunuz heves yüzünden geldiğinizi biliyorum. Ancak yazının tamamını okuduğunuzda muhtemelen gidip siyah ya da kahverengi bir dobermann tercih edeceksiniz.


Albino Dobermann'ın Dezavantajları
"Beyaz" bir köpek koyu renk göze, deriye, burna ve koyu bir pigmentasyona sahiptir. "Albino" ise pembe bir deriye, burna ve mavi gözlere (bazen açık sarı örnekler de olmuştur) sahiptir. Albinolar güneş ışığına karşı hassastır ve güneş ışığına dayalı sağlık problemleri yaşamaya elverişlidirler. Bu hassasiyet davranışlarına problem ya da güvensizlik olarak yansıyabilir. Metnin sonunda Albino Dobermann'larla ilgili ayrıntılı bilgi bulabileceğiniz kaynakça verilmiştir.

Albino doberman


Unutmayın, Albinoluk bir renk değil, (Louis Dobermann'ın bu ırkı düzenlediği yılları da dahil etmemiz gereken bir) geçmişte gerçekleşmiş bir genetik durumdur.


Arzu edilir, rağbette olan, Türkiye ve Dünyada kabul edilen ya da dikkate alınan aile, bekçi ya da kişi koruma köpeği olan, tüm dünyanın kabul ettiği standartlara uygun olan Dobermann'dır; Albinolar değil! 

Ancak bazı üreticiler halka Albino Dobermann'ı nadir bulunan ve normal renkli Dobermann'dan daha değerli bir şeymiş gibi göstererek para kazanmaya ve halkı sömürmeye çalışmaktadır. 

Lütfen Albino bir Dobermann alarak bilgisizce bir tercih yapmadan önce buradan ve Albino Dobermann'larla ilgili başka sitelerden de bilgi alınız. Şu an DPCA'nın Albinoluk karşısındaki tutumu üretilmesine ve yaygınlaşmasına müsaade etmemekte ancak limitli bir kayıt yapmaktadır.


"Beyaz" ya da "Albino" Dobermann'ların gerçekten beyaz hayvanlar olmadığı, sarımsı ya da krem rengi oldukları ve sadece pas rengi olması gereken yerlerinin beyaz olması gerekçesiyle ve bu Dobermann'ların mavi gözlü olması dolayısıyla (pembe ya da kırmızı değil) bazı insanlar onların aslında albino olmadıklarını iddia etmektedirler. Bu problem terminoloji karmaşasından kaynaklanmaktadır. Albinoluk içerisinde geniş sınıflandırma barındıran bir pigmentasyon bozukluğudur. Birçok albino, "kısmi albino" ya da "tirosinaz-pozitif" albino olduğu için bazı pigmentleri taşır.


Sonuç itibariyle, albinoluğun birçok türü biraz pigmente sahiptir. Sadece tirosinaz-negatif albinolar hiçbir pigment taşımazlar.


Bütün Albino Dobermann'lar AKC'de kayıt altına alınmıştır ve tamamı tek bir köpeğin torunlarıdır: Queen Sheba. Son 28 yılda bu soydan gelen (2004 itibariyle) 11.300 köpek kaydedilmiştir ve bunlardan kabaca 1830 tanesi Albinodur. Geriye kalan 9470 tanesinin de albinistik özellik taşıdığı düşünülmektedir. Taşıyıcı olanlar ve taşıyıcı olmayanları ayırt etmenin tek yolu ise bunları üretmektir. Sheba'nın anne ve babasından gelen bütün torunlar AKC tarafından "Z Listesi" adı verilen bir listede baştan sona kaydedilmiştir.


Bunlar dışında bu soydan gelmemesine rağmen beyaz olarak kaydedilen 7 Dobermann daha vardır. Ancak bunların aslında fawn olduğu, yanlışlıkla beyaz olarak kaydedildiği düşünülmektedir. Bu köpeklerden de yalnızca 2 tanesi yavrulamış ve sadece 3 doğum belgelenmiştir. Bu konudaki araştırmalar halen sürmektedir.

1983'te DPCA üretim programına 2 tane albino dişi almıştır. Bu köpekler ve bunların yavrularında fiziksel ve karakteristik zayıflıklar görülmüştür. (agresyon, korku, diş kaybı, güneş hassasiyeti ve yanıklar gibi) Sonuç olarak bu üretim denemesindeki yavruların büyük çoğunluğu bu zayıf karakterleri nedeniyle ötenazi yapılmıştır. Bunlardan bir tanesinin de cilt kanseri nedeniyle öldüğü belirtilmiştir.


Kasım 1995'ten bu yana, AKC Albino ya da Albino özellik gösteren Dobermann'ları kayıt altına almak için özel bir yöntem kullanmayı kabul etmiştir. 1996'ya kadar olan, Sheba'nın anne ve babasından gelen tüm soy "WZ" ile başlayan kayıt numaralarıyla kayıtlanmıştır.


Albino özellik gösteren ve taşıyan hayvanlar üretim programlarında kullanılmamakta, gen havuzundan çıkartılmaya çalışılmaktadır. Ancak bunun tam bir listesi henüz yapılamadığı gibi izinsiz üretimler de durumu zorlaştırmaktadır.


Çeviren ve Düzenleyen:
Oktay Gülsaçan - İzmir 2007 

Kaynaklar:
http://bakaridobes.westhost.com/publiceducation/PECAlbino.html
http://www.geocities.com/~amazondoc/albinism/
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=5&soru_id=103


Fotoğraflar
albino doberman





Bu bilgiler
yayınlanmak üzere hiçbir ticari amaç gütmeden tercüme edilmiş ve derlenmiştir.

Kaynak göstermek suretiyle alıntı yapılabilir.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage